Altın
Altın

İlk çağlarda Altın, kırmızıya çalan sarı ve parlak rengi, kolay işlenebilmesi, doğada rahat bulunabilmesi ve asitlere karşı dayanaklı olması gibi sebeplerle insanların ilgisini çekmiştir. Ayrıca Latince aurum kelimesinden türeyen elementin atom numarası 79’dur ve Au ile ifade edilmekte. Bununla beraber parlak ışıltılı rengi ile insanların ilgisini çeken bu metal oldukça ağır bir metaldir. Kolay işlenebildiği için yüz yıllardır insanoğlunun en çok ilgisini çeken madde olmuştur. Ayrıca kolay kolay tepkimeye girmediği için sudan ve havadan etkilenmemektedir. Bu sayede kararma ve paslanma yapmaz.

Altın
Altın

Avustralya, Rusya ve Güney Afrika en çok rezerve sahip ülkelerin başında gelmektedir. Tahminlere göre dünya üzerinde 50 milyon tonun biraz üzerinde rezervi bulunmaktadır. Şuan ki tüketim hızına göre dünyadaki rezervler 20-25 yıl içerisinde tükenecektir. Bu nedenle değeri günden güne artmaktadır.

 Tarihçe

Yapılan çalışmalarda milattan önce 40 binli yıllarda günümüzdeki ispanya sınırları içerisinde bulunan mağaralarda az miktarda doğal altının kullanıldığı tespit edilmiştir.

Milattan önce 5 binli yıllarda yapıldığı tahmin edilen eserler günümüz Bulgaristan sınırları içerisinde tespit edilmiştir. Bu eserler tarihin ilk işlenmiş eserleri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bilinen en eski maden haritası Eski Mısır’da yer alır.

Altının Oluşumu

Süpernova nükleosentezinde, nötron yıldızlarının çarpışmasıyla oluştuğu düşünülmektedir. Ayrıca güneş sisteminde yer alan tozda bulunabileceği tahmin edilmektedir. Doğada gümüş ile bileşik halde bulunur ve yaklaşık olarak %10-15 gümüş içermektedir. Ayrıca gümüş içeriği arttıkça yoğunluğu artmaktadır. Ayrıca, bakır, kurşun ve az miktarda cıva içerdiği de tespit edilmiştir.

Altında Ayar

24 ayar olanı, saf olarak nitelenmektedir. Doğada % 100 saf özellikte bulunmamaktadır. En safı binde 999,9 saflık içermektedir. Özellikle mücevher sektöründe safının yumuşak olmasından dolayı ilave metaller eklenerek sertleşmesi sağlanmaktadır. İçerdiği ilave metale göre de ayarı belirmektedir.

  • 24 Ayar                % 100 Saflıkta
  • 22 Ayar                % 91,6 Saflıkta
  • 18 Ayar                % 75,14 Saflıkta
  • 14 Ayar                % 58,5 Saflıkta olmaktadır.

Bununla beraber ilave metale göre değişik renklere dönüşür. İlave metal bakır ise rengi kırmızıya çalar. Ayrıca gümüş eklenmesi durumunda ise yeşile çalan bir renk oluşur.

Altının Çıkarılması

Bu metalde oranı ppm ile ifade edilir. Ppm milyonda 0,5 parçaya verilen isimdir. Altının çıkarılması aşamasında gözle görülebilmesi için en az 3 ppm olmalıdır. Çıkarılan altınların yaklaşık olarak yarısı mücevher, takı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca % 40’ı yatırım olarak değerlendirilmekte, % 10’ luk kısmı ise sanayide kullanılır.

Türkiye’de Altın

Enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı verilerine göre ülkemiz dünya rezervlerini %2 ‘sine sahiptir. Ülkemizde ilk resmi madencilik 2001 yılında İzmir Bergama’da başlamıştır. 2022 yılı itaberiyle bu madende yıllık 30 tonun üzerinde üretim gerçekleşmiştir.

Sitemizden canlı fiyatlarına ve grafiklere ulaşabileceğiniz gibi ayrıca anlık gram altın fiyatları ilgili sayfamızda yer almakadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir